Inden eleverne i de tre 2.HF-klasser den 6. oktober drog mod syd for at besøge Tysklands hovedstad Berlin, havde de arbejdet med emnet ’tysk identitet gennem historien’ – og på turen fik de sat masser af billeder og oplevelser på deres teori.

Eleverne fik særligt 2. Verdenskrigs grusomheder tæt på livet. De besøgte koncentrationslejren Sachsenhausen og villaen i Wannsee, hvor fremtrædende nazister mødtes i 1941 og organiserede den endelige udryddelse af jøderne.

Turen gik også til Det Olympiske stadion, som nazisterne byggede i 1936, og som nu er fodboldklubben Hertha Berlins hjemmebane. Eleverne så også Treptower Park, som er et sovjetisk mindesmærke og gravplads for faldne sovjetiske soldater i kampen om Berlin i 1945.

Det var ikke det eneste mindesmærke, eleverne besøgte. Ved ’Gedenkstätte Berliner Mauer’ ved Bernauer Strasse er der bevaret den sidste rest af dobbeltmuren. Her bliver dem, der døde under flugt fra øst til vest, også mindet.

Trods historien uhyggelige vingesus havde eleverne en hyggelig tur, som den sidste aften blev sluttet af for alle deltagere på en restaurant, der tidligere havde huset en gymnastiksal – lidt plads skal der jo til for at bestille bord til 62 personer…