Eleverne på vores masterclass i engelsk stod fredag den 10. april klar med dannebrogsflag i Kastrup Lufthavn. Med smil på læben var de parate til at genopfriske venskaber, der blev skabt, da de i efteråret besøgte Hayesville High School i North Carolina, USA.

Forskel på ungdomslivet
En af de amerikanske elever, som gæstede København var 17-årige Jesse Neumann. For ham var noget af det, der gjorde størst indtryk ved mødet med Danmark, kontrasten mellem livet i en storby som København og landsbyen Hayesville. Derudover lagde han også mærke til, at ungdomslivet i de to lande er ganske forskelligt:

’Der er ret stor forskel på teenagekulturen i USA og Denmark. På nogle måder tror jeg, at de danske unge må tage mere ansvar i og med at de i høj grad behandles som selvstændige, voksne mennesker,’ siger Jesse Neumann.

Han peger på samme tendens i det danske skolesystem, hvor han oplever, at der i højere grad end i USA er en forventning om, at eleverne selv tager ansvar, forstår at møde op til tiden og får lavet deres lektier.

Kulturelle oplevelser
Udover at de amerikanske elever under deres ophold fik et unikt indblik i det danske uddannelsessystem, blev de også fodret med dansk kultur. Bogstaveligt talt. Søndag stod den på traditionel dansk påskefrokost arrangeret af de danske elever. Derudover var amerikanerne på kanalrundfart, overværede en gudstjeneste, var på sightseeing i Hillerød og forlystede sig i både Tivoli og på Bakken.

Et af ugens højdepunkter var, da de torsdag formiddag pakkede rygsækken med tålmodighed og flag for at begive sig mod Amalienborg slotsplads for at hylde Dronning Margrethe på hendes 75 års fødselsdag.

Jesse Neumann syntes, at det var spændende at se kongehusets medlemmer ’live’ og ikke mindst alle danskerne, som kom for at hylde hende:

’Jeg synes, at det er ret interessant og fedt, at I som land kan have en repræsentant, som alle – uanset politisk holdning – syntes at respektere. Det ville jeg på en måde ønske, at vi også havde i USA.’

Tv-optræden og dansetrin
Selvom Amalienborg slotsplads var fyldt til randen torsdag formiddag, blev vores udvekslingselever også spottet af DR-journalisterne Ulla Essendrop og Kåre Qvist. De greb chancen og interviewede Jesse Neumann til live-transmissionen.

”Jeg har aldrig været på live-tv før, så jeg var faktisk ret nervøs,” fortæller den amerikanske teenager med et smil.

Ved gallafesten fredag aften fik amerikanerne oplevet, hvordan de danske gymnasieelever fester. Flere af dem fik også prøvet kræfter med Les Lancier og det viste sig, at high school-eleverne var ganske lærenemme, når det kom til de traditionelle dansetrin.