– Her kalder I lærerne ved deres fornavne. Og lærerne behandler eleverne mere ligeværdigt, som voksne mennesker. Sådan gør lærerne ikke hos os.

Det er bare én af de mange forskelle, der er på livet som gymnasieelev på Hvidovre Gymnasium & HF og high school-elev i den amerikanske by Hayesville, der tæller små 400 indbyggere. Det fortæller 17-årige Regina Cothren. Hun er en af seks amerikanske elever fra Hayesville i delstaten North Carolina, der i denne uge besøger gymnasiet. Under besøget bor amerikanerne hos nogle af skolens danske elever, som forinden har besøgt amerikanerne i efteråret.

Reginas skolekammerat, 18-årige Payton Waldroup, er enig:

– Det gør, at eleverne her får et mere personligt forhold til deres lærere. Det er virkelig cool, siger hun.

Regina-og-Payton-web
(Regina Cothren til venstre og Payton Waldroup til højre i gymnasiets vandrehal.)

De danske forældre er også cool

Regina og Payton bor hos deres danske venner fra Hvidovre Gymnasium under deres ophold. Og ligesom gymnasielærerne er forældrene også mere cool og afslappede, synes pigerne.

– Forældre her stoler mere på deres børn. De unge får lov at tage cyklen og toget selv. Og forældrene stoler på, at deres børn godt ved, hvad der er rigtigt og forkert at gøre, siger Payton.

– Ja, mine forældre ville sms’e mig meget mere og høre om, hvor jeg nu er, og hvad jeg nu laver, fortæller Regina.

Fra ’bon fires’ til barer

Tilliden til hinanden har amerikanerne også mærket, når de om aftenen har været ude med deres danske gymnasievenner.

– Selvom vi var inde i København, og det var sent, følte vi os helt trygge og turde godt gå rundt. Ingen så skævt til os, fortæller Payton.

– Nej, og det ville de i Atlanta, som er den by, vi en sjælden gang tager til, hvis vi skal i byen. Der er vildt meget kriminalitet, siger Regina og fortæller, at der ikke rigtig findes natteliv i Hayesville. Her tager de unge i stedet ud at campere, hiker, fisker eller har ’bon fires’ – et stort bål, man sidder omkring og hygger.

– I Hayesville lukker ALTING klokken 18, griner Regina.

Kommer til at savne elever – og den hjemmelavede mad

Regina, Payton og deres fire skolekammerater har haft en fantastisk uge i Danmark, fortæller de.

– Allerede da danskerne var i Hayesville og besøge os i efteråret, blev vi tæt knyttet meget hurtigt. Det bliver vildt hårdt at skulle hjem igen, siger Payton, mens hendes stemme knækker over, og hun får våde øjne.

Det er ikke kun de danske elever, der vil blive savnet, når amerikanerne tager hjem igen – det vil såmænd også maden i Hvidovre Gymnasiums kantine:

– På vores high school kommer al maden som frosset mad, som bare bliver varmet op i en mikrobølgeovn og så serveret, fortæller Regina og slår fast: – Maden er bare meget bedre her!

Elever-i-kantinen-web
(Sammen med deres amerikanske skolekammerater og danske venner nyder Regina Cothren og Payton Waldroup (yderst til venstre) dagens ret – frikadeller, sovs og kartofler – i kantinen.)