”Ja, nu får jeg måske hug fra mine partimedlemmer”, lød det et par gange fra de deltagende lokalpolitikere, da der tirsdag den 7. november var paneldebat på Hvidovre Gymnasium & HF blandt 9 lokale kandidater til det kommende kommunalvalg. Op til flere gange måtte de forskellige politikere indrømme, at de i en given sag var lodret uenige med partitoppen eller med flertallet af medlemmer i deres parti, men at de alligevel holdt fast i deres mening. Én tilføjende endda: ”Så må de smide mig ud af partiet, hvis de bliver sure,” hvilket affødte latter både hos de andre politikere og tilhørerne.

Generelt var stemningen god til paneldebatten, som gymnasiets elevråd egenhændigt havde taget initiativ og inviteret til. Lokale kandidater fra Socialdemokraterne, Radikale, Konservative, SF, Hvidovrelisten, Liberal Alliance, Nationalpartiet, Enhedslisten og Alternativet havde takket ja og var mødt op med flyers, plakater og bolsjer.

Over 50 elever, et par lærere og rektor Kirsten Jensen var mødt op for at høre, hvad de 9 lokale kræfter stod for, mente og ikke mindst hvordan de kunne svare på tilhørernes spørgsmål.

”Hvad tænker I om uddannelsesloftet?”, spurgte en elev. ”Hvad gør I for at inddrage de unge mere i de beslutninger, I træffer?” var et andet spørgsmål, mens et tredje gik direkte til Liberal Alliances kandidat Morten Hansen og handlede om skatter.

Ny viden for førstegangsvælgerne

At nogle af de fremmødte politikere erklærede sig uenige i deres partis linje var blot ét eksempel på, at der er forskel på lands- og lokalpolitik. Det er samtidig en grund til, at så mange danskere stemmer personligt til kommunalvalg. Andre eksempler på forskellene på lands- og lokalpolitik blev forklaret af politikerne selv – for eksempel hvilke områder og økonomi, som de ikke kan få lov til at bestemme over, og hvilke de kan.

Det er ting, de fleste garvede vælgere ved, men som kan være ny viden for en førstegangsvælger – som der var mange af blandt de mere end 50 fremmødte elever.

Paneldebatten bidrog derfor med brugbar, ny viden om både lokalpolitiske emner i Hvidovre, aktuelle sager i kommunen, og hvad de forskelle kandidater kæmper for.

Trods livlig debat og diskussion sluttede mødet med uformel og hyggelig snak mellem eleverne og kandidaterne, der blev hængende lidt. Særligt Anders Liltorp, kandidat for Socialdemokraterne, hyggede sig med at sige hej til sin gamle lærer – nemlig rektor Kirsten Jensen, som han i sin tid havde som samfundsfagslærer på gymnasiet.