Lavmælte ’wauw’ og ’oh’ gik gennem gruppen på 19 kinesiske universitetsstuderende, da de trådte ind i HvG’s biograf. Den type lokale er bestemt ikke at finde på den typiske kinesiske high school.

Gruppen af studerende fra United International University i Zhuhai, Kina, besøgte i sommerferien HvG som en del af en tolv dage lang rejse rundt i Danmark under overskriften ’De Skandinaviske Velfærdsstater’.

Ufleksible omgivelser
Her viste vores egne lærere Matias A. Frederiksen og Peter Hogg dem rundt og fortalte om hverdagen på gymnasiet. En hverdag, som ifølge den 20-årige Alice Zhong på flere punkter adskiller sig fra den kinesiske udgave af gymnasielivet:

”Vores gymnasier er slet ikke indrettet på samme måde som jeres med loungeområder, studiecentre og indendørs idrætsfaciliteter. De er mere ufleksible. Der er kun undervisningslokaler og en kantine. ’That’s it!” forklarede Alice Zhong, mens vi gik rundt på skolen.

De kinesiske gæster havde på den varme sommerdag taget shorts, lette bluser og sommerkjoler på. En tøjstil, som følge Alice Zhong heller ikke ville blive godtaget på en kinesisk high school. Her står den nemlig på skoleuniform og opsat hår.

Også undervisningen adskiller sig på flere punkter.

”Her virker undervisningen mere som en samtale mellem lærer og elev. Derhjemme stiller vi ikke ret mange spørgsmål. Vi lytter og tager en masse noter, så vi er klar til de mange eksaminer.”

Kærester i smug
Én ting er dog ens, uanset om man er ung dansker eller kineser. Interessen for det modsatte køn.

”Må drenge og piger gerne være kærester her på skolen?” spurgte Alice Zhong lavmælt og smilende under interviewet. På hendes gamle high school var det nemlig mod reglerne. Kærester var de nu alligevel. Så holdt de bare flirteriet og fingerfletningen skjult, så lærerne ikke fortalt noget videre til forældrene.