De ferielukkede døre stod på vidt gab, og flaget vejrede som velkomst, da Hvidovre Gymnasium & HF fik besøg af 19 universitetsstuderende  fra Zhuhai i Kina, samt deres professorer. De studerende besøgte gymnasiet som en del af en tolv dage lang rejse rundt i Danmark under overskriften ’De Skandinaviske Velfærdsstater’.

Vores lektorer Matias Andree Frederiksen og Peter Hogg var værter ved besøget. De bød på en rundvisning, og Matias Andree Frederiksen holdt et oplæg om gymnasiet og det danske uddannelsessystem generelt. Dermed gengældte de to lærere den gæstfrihed, de blev mødt med, da de i oktober besøgte Kina og Hong Kong sammen med seks udvalgte HvG-elever.

Dansk imødekommenhed
En af de kinesiske universitetsstuderende, der sidste år tog imod gymnasiets elever, var den 20-årige Alice Zhong. Hun studerer til daglig ’Government and International Relations’ på United International University i Zhuhai, og hun nød med denne rejse at komme endnu tættere på den danske kultur.

”Både omgivelserne og danskerne er enormt imødekommende. Luften er ren, du kan bade i havnen og bygningerne er lave og ikke-intimiderende. Det kan jeg virkelig godt lide,” forklarer Alice Zhong om sit første indtryk af Danmark.

Indblik i velfærdsstaten
Gruppen havde under deres ophold i København og Nyborg et tæt pakket program, der tilsammen gav et bredt billede af den danske velfærdsstat. De studerende besøgte blandt andet Christiansborg, fik et oplæg ved Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, deltog ved en gudstjeneste i Marmorkirken og fik indblik i de danske fagforbunds arbejde hos HK.

Alice Zhong var især begejstret over at opleve den tryghed, som det danske velfærdssamfund er med til at give:

”Jeg synes, at det giver et harmonisk samfund, når alle – rig som fattig – bidrager ved at betale skat. På den måde har de danske borgere som udgangspunkt de samme muligheder, uanset om de tjener mange penge eller er arbejdsløse for en periode. Det er en god ting.”

Tai Chi med Peter Hogg
Harmonien var også stor, da den kinesiske gruppe under rundvisningen på gymnasiet spontant gav sig til at lave Tai Chi i gymnasiets fitnesslokale under ledelse af vores egen Peter Hogg. Det var den kinesiske professor Johnston Wong, der lagde op til det fysiske frikvarter, da han fandt ud af, at Peter Hogg har dyrket Tai Chi siden 1987.

Efter halvanden time på gymnasiet stod de studerende igen på S-toget ved Avedøre Station. Turen gik ind til Strøget, hvor der var afsat tid til en mental pause og lidt shopping.