”Lufthavnen er mit erindringssted, for den minder mig om, at min familie blev genforenet, og den minder mig også om, at efter mørke kommer lys, og efter sorg kommer glæde.”

Sådan lyder en af de mange gribende og personlige historier, man netop nu kan læse på de mange plancher i lokale 182 på Hvidovre Gymnasium & HF.

Forfatterne til de mange tekster og tilhørende billeder, der fylder alle lokalets vægge og opslagstavler, er skolens 84 GIF-elever (Gymnasialt Indslusningsforløb for Fremmedsprogede), som har skrevet teksterne til udstillingen ’Mit sted’.

Mit sted – på godt og ondt

GIF’erne er blevet bedt om at skrive en tekst om et sted i Danmark, der har en helt særlig betydning for dem. De er også blevet bedt om at perspektivere ”deres sted” i Danmark til et sted i deres hjemland. De steder i Danmark, som GIF’erne har valgt, afspejler de mange voldsomme, men også vidunderlige oplevelser, som eleverne har været igennem:

Flere beskriver Kastrup Lufthavn som deres specielle sted – det var her, de blev forenet med deres familie, som mange har været adskilt fra i årevis på grund af krig eller uroligheder i deres hjemland. En del har valgt en sprogskole – det var her, de sagde deres første danske ord, som har været med til at skabe dem et liv i Danmark.

Der er også mange, der har valgt et asylcenter som deres særlige sted. For nogle er det et positivt sted – det første skridt på vejen mod en opholdstilladelse. For andre er opholdet på asylcentrene forbundet med smerte, mørke og angst.

Og så er der rigtig mange af GIF’erne, der har valgt deres særlige danske sted, fordi det vækker minder om deres hjemland: Som fx Tivoli, der for én minder om en forlystelsespark i hjemlandet, eller parker, kaffebarer og butikker i København og omegn, der på den ene eller anden måde bringer minder frem om det sted, hvor de er født og opvokset.

Og så er der den GIF-elev, der har valgt Kronborg Slot af den grund, at ”det er et sted, hvor man kan drømme igen”…