Livet som dansk gymnasieelev blev sat i relief, da Hvidovre Gymnasium & HF mandag den 20. april tog imod de to 16-årige masai-piger Nasieku og Seneyia. De er til daglig tilknyttet Nenkashe Educational Center i Kenya. Projektet betaler for skolegang og de daglige fornødenheder for cirka 40 masai-piger, der er flygtet fra pigeomskæring, vold eller tvangsægteskab og som ellers ikke ville få adgang til uddannelse.

Nenkashe Educational Center er startet af Silole Mpoke Grønlykke, som selv er masai og har arbejdet som sundhedsplejerske i København. For nogle år siden vendte Silole hjem til Kenya for at virkeliggøre sin drøm om at give masai-piger mulighed for skolegang.

Indblik i masai-pigernes hverdag
Projektets danske støtteforening har inviteret Silole og de to piger til Danmark, for at de kan fortælle om, hvordan det er at vokse op i en traditionel kultur, hvor ikke alle piger får mulighed for at gå i skole eller uddanne sig. Det budskab fik de også mulighed for at dele med nogle af Hvidovre Gymnasium & HF’s elever.

Hos klassen 3.a fortalte Nasieku og Seneyia om deres egen skoledag. Den starter med lektielæsning fra kl. 03.00 til kl. 06.00, hvor der er morgenmad. Bortset fra en ganske kort frokostpause løber undervisningen frem til kl. 18.00, hvor der er afsat en time til aftensmad, tøjvask og andre praktiske gøremål. Fra kl. 19.00 til 21.00 står den igen på selvstudier. Sådan er programmet hver dag alle ugens dage. Undtagen om søndagen, hvor morgenens lektielæsning er bytte ud med kirkegang.

Lang skoledag
Pigernes tætpakkede skema gjorde indtryk på eleverne i 3.a. Masai-pigerne selv syntes dog ikke at dvæle så meget ved den minimale fritid. De gav i stedet udtryk for, at de er glade for den mulighed har fået gennem projektet. Nasieku og Seneyia håber på, at de klarer sig så godt i skolen, at de engang kan opnå deres fælles drøm om at læse medicin.

Nasieku og Seneyia fik også oplevet, hvordan det er at gå i gymnasiet i Danmark, da de deltog i to engelsktimer. Her gjorde det især indtryk, at alle eleverne har deres egen bærbare computer med i skole.  Efter skoletid tog pigerne på sightseeing i København sammen med to af gymnasiets elevambassadører, Julie Mentze Lammert og Amanda Hougaard Mikkelsen fra 1.v, inden de om aftenen var til middag hos Julies familie i Hvidovre.

Du kan læse mere om Nenkashe Educational Center, og hvordan du kan støtte projektet på www.nenkashe.dk.