Af Lene B. Klüver Hansen, journalist på Hvidovre Avis

Det kunne næsten ikke gå mere galt.

Først var flyet i USA forsinket. Da de så efter en lang flyvetur ankom til Amsterdam, kunne de ikke nå deres videre fly til København. De måtte så en tur omkring Norge, hvor en del i mellemtiden havde mistet deres bagage. Lidt senere end forventet landede de amerikanske udvekslingsstuderende i Københavns Lufthavn – godt trætte.

Mange af dem fløj for allerførste gang, men på trods af startvanskeligheder, glæder de sig til besøget i Danmark.

Fotografen fra Hvidovre Avis knipser et billede af Hayesville-gæsterne og deres danske venner fra gymnasiet

De har et omfattende program af aktiviteter; tur til Vikingeskibsmuseet, København og Malmø. Men der er også tid til spontane sammenskudsgilder og hyggelige caféture.

Personlighed vigtigst, ej nationalitet

De danske og amerikanske udvekslingsstuderende har alle sammen valgt talentprogrammet pga. muligheden for at komme ud at rejse, at møde nye mennesker, lære af andre og deres kultur.

Og det må man sige, at de gør.

De unge udtaler selv, at de som amerikansk gruppe er meget forskellige, men faktisk ligner deres danske match meget mere i personlighed end den amerikanske gruppe af studerende.

– Nationalitet har ikke så meget at gøre med, om man klikker. Det er mere personligheden og familiekulturen, end det er skolesystemet og nationaliteten, der gør det, mener de selv.

Rektor Kirsten Jensen forklarer, at gode match kan tilskrives lærerne på begge sider af Atlanten. Det er vigtigt, at eleverne har skrevet sammen inden, så lærerne kan matche eleverne godt. Og det har de gjort. Lærernes indgående kendskab til eleverne, og deres tætte samarbejde er nødvendigt for at få et godt resultat.

Lærer og tovholder på programmet Jeanette Lyngfeldt Glenn, der er engelsk gift, har personligt fået meget ud af samarbejdet med de amerikanske lærere og tilføjer, at en bonus er, at eleverne får boostet deres engelsk selvom de er gode til sproget i forvejen.

I år er Melissa Cheek og Nicholas Rumfelt de to amerikanske lærere, der er med på turen.

– Det er en rigtig god gruppe i år, siger Melissa Cheek.

Hun er med for fjerde år i træk og underviser børn med særlige behov. De bliver inkluderet fra start til slut i det amerikanske uddannelsessystem på en helt anden måde end i Danmark.

Nicholas Rumfelt arbejder med fjernundervisning og underviser i fodbold. Han er med for første gang i år. Der er en uges pause i træning og kampe.

– Derfor kunne jeg tage med, forklarer han.

Rektor Kirsten Jensen tilføjer, at de amerikanske lærere selv betaler for turen. Det er et tegn på, at programmet er populært og afspejler helt andre arbejdsforhold end i Danmark.

Hun pointerer, at de personlige relationer er de bærende kræfter i et internationalt projekt.

– Vi gør meget ud af at spise sammen og hygge os med de amerikanske lærere imens de er her, så vi kan opbygge et tæt forhold.

Klare kulturforskelle

Selvom de kun har været her i et par dage, har den amerikanske gruppe allerede lagt mærke til flere forskelle.

Transport er et stort samtaleemne.

– Vi er ikke vant til offentlig transport, hvor man står som sild i en tønde. Vi er vant til mere plads, så det skal man lige vænne sig til.

De forklarer, at man i USA kører i bil til alting fordi afstandene er så store.

– En gang imellem tager vi til Atlanta, måske et par gange om måneden. I kan komme til København med toget på 10 minutter.

– Vi har haft kørekort i et år. Vi kan få et kørekort, når vi er 16 år, og vi kan blive arresteret, hvis vi køber alkohol som mindreårige.

Bolig er genstand for stor undren.

– Jeres huse og værelser er meget mere kompakte i forhold til vores store huse – og stikkontakterne er udenfor værelset, ikke indenfor. Bruserne er også helt anderledes. Man kan tage dem ned fra væggen.

Også de danske studerende har allerede haft sjove oplevelser med deres oversøiske kammerater.

– Jeg måtte låne mit tøj ud, fordi deres bagage blev væk.

En anden fortæller:

– Jeg er enebarn, og pludselig skal vi lave aftaler om hvem, der bruger badeværelset hvornår. Det er ligesom at få en søster.

Det er tydeligt, at de allerede hygger sig sammen med deres nye venner.

– Der bliver nok fældet nogle tårer, når de skal sige farvel i lufthavnen, siger læreren, men heldigvis kan de se frem til at ses igen – næste gang i USA.

Mandag den 2. oktober flyver de så hjem – en hel del oplevelser rigere.

Deres bagage blev væk, men venskaberne kan ingen tage fra dem.